Wat doe je als je iets vervelends meemaakt op onze club?
Is jou iets overkomen dat jij als zeer onprettig hebt ervaren en is daarmee voor jou een persoonlijke grens gepasseerd? Blijf er dan niet mee zitten en meld je bij de vertrouwenscontactpersoon (VCP) of het bestuur.
Is jou zelf niets overkomen maar ben je wel ergens getuige van geweest waarvan jij je afvraagt of dat wel helemaal in de haak is, ook dan kun je de vertrouwenscontactpersoon of het bestuur terecht.
Je kunt contact opnemen met het verzoek om teruggebeld te worden. Vertel jouw verhaal nog niet in de mail of via de telefoon. Er wordt zo snel mogelijk contact met je opgenomen. Als je een afspraak maakt met de VCP, vindt dit in de regel plaats op een openbare plek waar jij je veilig voelt. Bij voorkeur niet op de club, maar ook niet thuis. Tijdens de afspraak wordt eerst uitgelegd wat de vertrouwenscontactpersoon wel en niet voor je kan doen. Het is daarna aan jou om te beslissen of en wat je van jouw ervaring wilt delen. Belangrijk blijft dat je jouw verhaal niet eerder doet dan tijdens de afspraak. Dit is vooral ter bescherming van jou zelf. Als je jouw verhaal met de VCP hebt gedeeld, is de VCP verplicht dit aan het bestuur te rapporteren. Dit gaat altijd in overleg met jou en mag geanonimiseerd, dus zonder dat jouw naam en/of die van de persoon waar jij de melding over doet, genoemd wordt.
Wat doet de VCP?
De VCP is naast het bestuur het eerste aanspreekpunt voor iedereen die opmerkingen, vragen of signalen heeft met betrekking tot grensoverschrijdend gedrag en andere integriteitschendingen of over een concrete situatie een gesprek wil voeren.
De VCP is beschikbaar voor zowel slachtoffers, beschuldigden als overige betrokkenen. Het hoeft niet te gaan om leden van de vereniging, mits zij wel op enigerlei wijze betrokken zijn bij de vereniging.
De VCP heeft de daarvoor beschikbare scholing gevolgd.
De VCP is breed bekend binnen de vereniging.
De VCP heeft vijf kerntaken:
- Eerste opvang van een lid dat ongewenst gedrag ervaart of signaleert en hierover in gesprek wilt.
- Tijdens het gesprek de verschillende vervolgstappen bespreken.
- Het gesprek, indien gewenst geanonimiseerd, rapporteren aan het bestuur.
- Op de jaarvergadering / ALV informatie geven, bijv. over wat er afgelopen jaar speelde, welke preventie er aandacht heeft gehad, doelen voor komend jaar.
- Klankbord voor het bestuur m.b.t. meldingen rondom grensoverschrijdend gedrag.
Het bestuur is ten allen tijde verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitvoering van preventief beleid, adequaat opvolgen van signalen, evenals het afwegen en uitvoeren van maatregelen en sanctionering. De VCP heeft hierin geen verantwoordelijkheid maar is ondersteunend.
Nicole Bakker is VCP van TV Lisserbroek.